duminică, iunie 10

Tarta cu ciuperci, praz si branza



Am gasit aceasta reteta intr-un numar din anul 2006 al revistei Good Food. De cand am fost prima oara in Franta, am devenit fan al tartelor . Astfel daca este tarta, daca are ciuperci si branza e musai sa se faca!

Ingrediente pentru aluatul de patiserie:

150 gr faina tip 000
1 varf de cutit de sare
60 gr margarina vegetala
50 gr unt rece
1 ou mic
1 linguri zeama de lamaie/otet alb
1 linguri apa foarte rece

Preparare aluat:

Amestecam intr-un bol mare faina si sarea.



Adaugam untul si margarina vegetala taiate cubulete si le amestecam bine cu mixerul pana cand compozitia devine nisipoasa.



Oul se bate cu apa rece si cu lingura de zeama de lamaie/otet , apoi se toarna incet peste faina. Amestecam pana compozitia devine vascoasa. Coca trebuie sa se lege si sa poata fi modelata sub forma de minge.



Aluatul se modeleaza sub forma de bila si se inveleste in folie de plastic. Se netezeste bila de aluat cu sucitorul pana cand obtinem un disc.
Discul se lasa in frigider cel putin 30 de minute, apoi se scoate si se aseaza pe o suprafata presarata cu putina faina. Se intinde din mijloc spre exterior pana atinge grosimea de circa 3 mm si depaseste cu 2-3 cm diametrul formei de tarta.

Aluatul poate fi pastrat in frigider maxim 3 zile.Daca se congeleaza, mai intai se intinde aluatul si i se da forma tavii pentru tarta, apoi se congeleaza. Poate fi tinut la congelator , intr-o puna inchisa ermetic, pentru maxim 3 luni.


Ingrediente umplutura tarta:
25 gr unt
4 buc praz( partea alba)
250 gr ciuperci (taiate fasii)
2 oua
250 gr crema de branza
150 gr branza Gruyère (rasa)

Preparare:

Puneti unutul intr-o tigaie si gatiti prazul pentru 9-10 minute, amestecand usor, pana cand devine moale. Adaugati ciupercile taiate in fasii subtiri. Gatiti pentru inca 5 minute si apoi opriti focul.


Asezati aluatul in forma de tarta si intepati-l cu furculita din loc in loc. Asezati peste aluat hartie de copt si boabe de fasole, pentru a evita umflarea aluatului la copt. Coaceti aluatul pentru 20 de minute ,apoi scoateti tava si inlaturati hartia de copt si boabele de fasole. Mai coaceti inca 5 ,cat sa fie foarte putin rumenit.



Cat timp se coace aluatul, bateti oul si adaugati treptat crema de branza . Incorporati in compozitie si legumele gatite si scurse de lichid. Adaugati jumatate din branza Gruyère. Asezonati cu sare si piper apoi presarati prestul de branza Gruyère.



Asezati compozitia peste aluat si coaceti 20-25 de minute , pana devine aurie.

Se serveste rece.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu